Ziua Internațională a numărului PI
În fiecare an, pe 14 martie, se sărbătorește Ziua Internațională a numărului PI, din moment ce 3, 1 și 4 sunt primele trei cifre importante ale acestui număr.
Pi este cel mai studiat număr în matematică și din motive întemeiate. Numărul pi este estențial pentru geometrie, dar are utilizări în fizică, astronomie și în toate ramurile matematicii. Pi este folosit și în arhitectură și construcție și a fost o parte vitală a tuturor lucrurilor, de la arcade și poduri până la Piramidele din Giza.
Numărul iraţional Pi, egal, în varianta scurtă, cu 3,14, reprezintă, în geometria euclidiană, raportul dintre circumferinţa unui cerc şi diametrul său. Pi se mai numeşte “constanta lui Arhimede” (savantul grec fiind primul care a calculat cu acurateţe valoarea de 3,14 a lui Pi, pe care o folosim astăzi în mod frecvent).
Cercul reprezintă cea mai elementară formă bidimensională care poate fi desenată. El poate fi trasat cu un compas sau cu ajutorul unui creion ataşat de o sfoară, executând o mişcare circulară. Aici puteți vedea cum raportul dintre circumferință și diametru este constant în fiecare cerc.
Fascinaţia savanţilor pentru numărul Pi provine din faptul că raportul dintre cele mai simple cantităţi măsurabile ale cercului – circumferinţa şi diametrul – produc un număr complicat: expansiunea sa de după virgulă continuă la infinit, generând o secvenţă de zecimale care nu se repetă şi nu formează niciun tipar.
Ziua Mondială a Numărului Pi, o iniţiativă apărută la început în Statele Unite ale Americii pentru a promova matematica în rândul copiilor, s-a transformat în ultimii ani într-un veritabil “Crăciun al tocilarilor”, afirmă The Guardian, fiind sărbătorită în lumea întreagă atât de către copii, cât şi de adulţi, cel mai adesea prin degustări de plăcinte. Cuvântul “pie” din limba engleză înseamnă “plăcintă” şi are o pronunţie similară cu aceea a numărului Pi.
Povestea lui Pi începe însă în urmă cu aproximativ 4.000 de ani. Cu două milenii înainte de Hristos, babilonienii foloseau Pi ca o constantă matematică cu valoarea de 3,125 – o constantă obţinută prin calcularea perimetrului unui hexagon înscris într-un cerc. Papirusul Rhind (aproximativ anul 1650 î.Hr.) – o lucrare amplă şi fundamentală din Egiptul antic cu probleme şi tabele matematice – arată că vechi egipteni foloseau o valoare de aproximativ 3,16045. aveau însă să treacă 1400 de ani pentru ca o minte luminată să găsească o metodă prin care să determine cu acurateţe valoarea lui Pi pe care o cunoaştem astăzi.
În anul 250 î.Hr., matematicianul grec Arhimede a descoperit câteva numere din şirul de după virgula care succede cifra 3.
Secole de-a rândul, matematicieni din China, India şi Arabia au descoperit noi zecimale ale constantei. La începutul secolului al XVII-lea, matematicianul german Ludolph van Ceulen reuşise să determine 35 de zecimale ale lui Pi.
Până la sfârşitul secolului trecut, calculele executate de sistemele computerizate au reuşit să determine… 200.000.000.000 de zecimale ale lui Pi. Pentru că este un număr iraţional (care nu poate fi raport a două numere întregi), Pi a căpătat repede o utilizare comună pentru calculele de zi cu zi. Abia în secolul al XVIII-lea a fost popularizat simbolul constantei lui Arhimede – π, de către matematicianul elveţian Leonhard Euler.
Iată câteva informații surprinzătoare despre acest număr:
Data naşterii lui Albert Einstein este 14 martie 1879. Dacă aceasta este scrisă în formatul lună/ zi, ea va apărea ca numărul Pi.
Recordul pentru recitarea celui mai mare număr de zecimale din Pi a fost obținut de Rajveer Meena la Universitatea VIT, Vellore, India, la 21 martie 2015. El a putut recita 70.000 de zecimale, legat la ochi, timp de 10 ore!
Pi este și o parte a mitologiei egiptene. Oamenii din Egipt credeau că piramidele din Giza erau construite pe principiile Pi. Înălțimea verticală a piramidelor are aceeași relație cu perimetrul bazei lor ca și relația dintre raza unui cerc și circumferința acestuia. Piramidele sunt structuri fenomenale și sunt una dintre cele șapte minuni ale lumii.
Există un limbaj întreg format din numărul Pi. În „Pi-lish” (numele acestui limbaj), numărul de litere din fiecare cuvânt se potrivește cu cifra corespunzătoare din șirul lui pi. Acest prim cuvânt are trei litere, al doilea are o literă, al treilea are patru litere și așa mai departe. Această limbă este mai populară decât ați putea crede. Inginerul software Michael Keith a scris o carte întreagă, numită Not a Wake în această limbă.
Numărul pi este literalmente infinit de lung. Numărul 123456 nu apare nicăieri în primele milioane de zecimale ale lui pi. Este un pic șocant, deoarece dacă un milion de cifre de pi nu au secvența 124356, cu siguranță este cel mai unic număr. Pe de altă parte, întrucât sunt 360 de grade într-un cerc și pi este conectat intim cu cercul, unii matematicieni au fost încântați să descopere că numărul 360 este la poziția 359 în șirul cifrelor lui pi.
Aici puteți să vă căutați data nașterii sau orice altă secvență numerică în șirul zecimalelor lui Pi.
Remember not to eat too much pi—it will give you a large circumference.